Vikodden Båteierforening

Stiftet 5. januar 1961

Vedtektene ble sist endret og vedtatt på årsmøte: 2023

§ 1. Navn

Foreningens navn er Vikodden Båteierforening. Dens sete er i Gjøvik.

§ 2. Formål

Vikodden Båteierforening er en sammenslutning av båteiere og andre interesserte.

Foreningens mål er å arbeide for:
1. Å utvikle båt og båtliv som en positiv aktivitet.
2. Å utvikle en god båthavn med opplagsplasser.
3. Å ivareta båteiernes interesser i saker som vedgår dem.
4. Å arbeide for at medlemmene skal gå foran med et eksempel på godt båtvett.

§ 3. Ledelse

Foreningens høyeste organ er årsmøte. I periodene mellom årsmøtene ledes foreningen av et styre bestående av leder, kasserer, havnesjef, dugnadssjef, vaktsjef, anleggssjef og styremedlem. I alt 7 personer. Disse velges på årsmøtet. Lederen eller 2 styremedlemmer sammen forplikter foreningen. Styret konstituerer seg selv med nestleder og sekretær. Styrets oppgaver skal være i henhold til instruks for styremedlemmer, samt og iverksette årsmøtets vedtak, ha ansvaret for den daglige driften av foreningen, herunder innkreving av kontingenter, båtplassavgifter, gebyrer og andre avgifter. Styret skal sørge for at foreningens bygninger, havneanlegg og ansvar til en hver tid er forsikret på en mest mulig hensiktsmessig måte. Hvis styret finner det nødvendig, skal det utarbeides forslag til endringer i vedtekter, reglement og instrukser. Dette legges så fram på årsmøte. På årsmøtene og styremøtene har styreleder dobbeltstemme ved stemmelikhet.

§ 4. Årsmøtet

Årsmøte avholdes hvert år innen utgangen av Mars og innkalles med minst 14 dagers varsel. Alle medlemmer som har betalt kontingent etter siste årsmøte, og er registrert som medlem før årsmøte, har stemmerett og er valgbare til verv. Saker som ønskes behandlet på årsmøtet, må være styret i hende senest 8 dager før møtet. Ingen andre saker enn de vedtektsbestemte kan behandles på årsmøtet. Årsmøtesaker avgjøres med simpelt flertall. Allikevel krever vedtektsendringer 2/3 flertall regnet av de frammøtte medlemmer. I andre saker enn vedtektsendringer kan fullmakter benyttes, dog begrenset til en -1 – fullmakt pr. fremmøtt medlem.

Årsmøtet har følgende dagsorden :
1. Åpning, godkjenning av innkallingen.
2. Valg av dirigent og referent, valg av 2 personer til å underskrive protokoll.
3. Årsberetning.
4. Revidert regnskap.
5. Saker til behandling og avstemming.
6. Fastsettelse av kontigenter, havneavgifter og andre avgifter.
7. Budsjett.
8. Valg.
9. Avslutning.

§ 5. Ekstraordinert årsmøte

Ekstraordinert årsmøte kan innkalles av styret eller 25 % av medlemmene. Ekstraordinert årsmøte kan bare behandle de saker som er årsaken til innkallingen.

§ 6. Valg

Valg av styremedlemmer, komiteemedlemmer og revisorer på årsmøte foregår slik :

1. Valg av : Styreleder, velges for et år.
2. – : Havnesjef, velges for to år. Inngår i lederteamet i havnekomiteen.
3. – : Kasserer, velges for to år.
4. – : Vaktsjef, velges for to år.
5. – : Dugnadssjef, velges for to år. Inngår i lederteamet i havnekomiteen.
6. – : Anleggssjef. Inngår i lederteamet i havnekomiteen.
7. – : Styremedlem, velges for to år.
8. – : To revisorer, velges for to år.
9. – : 12 havnekomiteemedlemmer, velges for to år
10. – : Valg/festkomitee på tre medlemmer, velges for to år, hvorav en velges som leder.

Styret konstituerer seg selv med nestleder og sekretær.

§ 7. Æresmedlemmer

Medlemmer som har gjort en særdeles langvarig og god innsats for foreningen helt utenom det vanlige, kan utnevnes som æresmedlemmer. Tildelingen skal foregå på ordinært årsmøte etter enstemmig vedtak av et fulltallig styre. Æresmedlemmer skal tildeles plakett med inskripsjon, betaler ikke kontingenter og avgifter, og er fritatt for nattvakter og dugnader.

§ 8. Medlemskap

Medlemskapet er personlig og kan ikke overdras til andre, unntatt til ektefelle/partner eller barn i rett nedadstigende linje. Overdragelse av medlemskap kan skje ved død, eller når medlemmet ikke er i stand til å ivareta sine forpliktelser knyttet til medlemskapet. Ved overdragelse av medlemskapet vil ansiennitet nullstilles. Medlemmer som sier opp sin båtplass, men fortsetter som medlem ( uten båt ) betaler medlemskontingent, beholder sine rettigheter og ansiennitet i foreningen. Slike medlemmer er fritatt for vakter og dugnader. For eksterne reservevakter kreves minimum støttemedlemskap. Disse betaler da ikke innmeldingsgebyr, kun medlemskontingent, og opparbeider seg ingen rettigheter eller ansiennitet i foreningen. Juniormedlemskap kan tegnes for ungdom i alderen 10 – 18 år. Disse betaler særskilte avgifter fastsatt av årsmøte. Om Juniormedlemmet ønsker overgang til ordinært medlemskap ved fylte 18 år, opprettholdes ansiennitet fra opprettelsen av juniormedlemsskapet. Juniormedlemskapet gjelder båtstørrelser opp til 14fot, samt at båten må passe inn på våre tiltenkte jolle/junior plasser. Ved overgang til båt større enn 14 fot, må ordinært medlemskap tegnes, selv før fylte 18 år. Frem til juniormedlemmet fyller 18 år står foreldrene ansvarlig for at juniormedlemmets plikter/rettigheter blir ivaretatt. Juniormedlemmene har ansvar for at området/bryggene tiltenkt formålet holdes i orden og vedlikeholdt i samarbeid med havnesjef og havnekomitè.

§ 9. Bortvisning og eksklusjon

Styret har rett til etter advarsel å bortvise medlemmer hvis det foregår uvettig båtbruk i eller nær havna eller innenfor merkede badeplasser eller ved andre brudd på vedtekter eller instrukser. Ved grove brudd kan dette gjøres uten forutgående advarsel. Ved gjentagelse kan styret ekskludere medlemmer. Styrets avgjørelse kan ankes til årsmøtet.

§ 10. Inn og utmelding av foreningen

Søknad om medlemskap og båtplass, utmelding og oppsigelse i foreningen, skrives på fastlagte skjemaer og sendes/leveres havnesjefen. Utmeldingen og opps igelsen har en virketid på 14 dager etter mottatt melding. Deretter vil det eventuelle økonomiske mellomværende bli oppgjort.

§ 11. Dugnader

Det skal gjennomføres 2 obligatoriske dugnader pr.år, fortrinnsvis en på våren og en på høsten. Dugnadene skal gje nnomføres med 50 % av de innkalte medlemmene vår og høst etter en alfabetisk deling. Hver dugnad skal gjennomføres innen en to ukers periode, men det kan gjøres unntak fra dette hvis nødvendig. Det skal sendes skriftlig innkallelse med minst 8 dagers varse l. Det kan byttes internt hvis innkallingen ikke passer for enkelte. Gebyr fastsatt av årsmøtet sendes de som ikke møter.

§ 12. Vaktordning

Vaktholdet i båthavna fra og med 15 Mai til og med 15 Oktober i foreningen. Vaktene s kal være fra kl. 2200 til kl. 02 skal utføres av medlemmene 00 neste dag, og skal være slik at to personer går vakt sammen. Vakter kan byttes internt, eller settes bort til en av foreningens ekstravakter etter avtale med en av disse. Vaktholdet fra kl.02 godkjent vaktselskap. 00 til kl. 0600 vil bli utført av et Dersom vaktene byttes internt, er medlemmet som er oppsatt på vakt den ansvarlige for at vakten blir utført. Ekstravaktene utnevnes av styret og oppføres i vaktlistene. Det kre ves minimum støttemedlemskap av alle som går vakter. Alle som går vakter skal ha fylt atten år. Medlemmer under atten år, plikter og gjøre dette kjent for styret, og vil i stedet bli pålagt en ekstra dugnad. Medlemmer som ikke møter eller ordner med sin va kt, avkreves et vaktgebyr fastsatt av årsmøtet. Vaktlister skal utsendes i god tid før 15 Mai. Vaktholdet fra 15 Oktober til 15 Mai skal utføres av et godkjent vaktselskap.

§ 13. Kontingenter, avgifter og gebyrer

Styret skal sørge for innkreving av kontin genter og avgifter forskuddsvis fra medlemmene. Medlemskontigent og båtplassavgifter reguleres årlig etter konsumprisindeksen, og totalprisen justeres opp til nærmeste hele 10 krone. Andre avgifter og gebyrer fastsettes av årsmøtet for et år av gangen. Er søknad om båtplass mottatt og innvilget etter 1 September, kreves det halv båtplassavgift ut samme år. Medlemmer som skylder kontingenter, avgifter eller gebyrer ut over forfallsdato, strykes som medlemmer med umiddelbar virkning. Ingen nærmere varsel elle r purring vil bli sendt. Dette skal varsles på tilsendt faktura. Denne skal sendes i god tid før forfall. Eventuelle krav kan etter dette sendes til inkasso og pant i båt kan gjøres gjeldende.

§ 14. Oppløsning

Oppløsning av foreningen må fattes av et ordi nært årsmøte og med minst 2/3 flertall av de frammøtte medlemmer. I tilfelle oppløsning bestemmer dette årsmøte hvordan foreningens eiendeler og andre aktiva skal disponeres.